Wat is Split Tunneling? En de 5 beste split-tunneling VPN-services

Wat is Split Tunneling?

Virtual Private Networks (VPN's) hebben veel toepassingen, van toegang tot inhoud die beperkt is per regio tot het beveiligen van informatie en het handhaven van privacy. In alle gevallen fungeert de VPN als een ‘tunnel’ die gegevens tussen de clientcomputer en de externe VPN-server inkapselt.


Standaard zal een VPN-client 100% van uw verkeer via een VPN-server routeren. Split Tunneling is een functie waarmee de gebruiker specifiek verkeer kan selecteren dat via een VPN-server moet worden gepusht, terwijl de resterende gegevens door de Internet Service Provider (ISP) worden verwerkt zoals normaal. Dit werkt door uw VPN toe te staan ​​of te weigeren op bepaalde apps of websites.

Verschillende VPN-services zorgen ervoor dat verschillend verkeer kan worden geblokkeerd. Sommige services stellen gebruikers bijvoorbeeld in staat om het VPN-gebruik op een individuele website te blokkeren met behulp van het IP-adres van de website, terwijl andere services gebruikers toestaan ​​hun VPN toegang te verlenen tot bepaalde apps..

Als u deze uitzonderingen kiest en kiest, wordt er een interessant verkeer gegenereerd. Mogelijk bent u om verschillende redenen geïnteresseerd in specifiek verkeer, dit kan te wijten zijn aan beveiligingsproblemen of gewoon te wijten zijn aan gemak.

Waarom heb ik een Split Tunneling VPN nodig?

Dankzij gesplitste tunneling kunt u met hetzelfde apparaat toegang krijgen tot een streamingdienst die op uw locatie is geblokkeerd, terwijl u een app voor het bezorgen van eten gebruikt om eten bij u thuis te laten bezorgen.

VPN's helpen om internetverkeer te beveiligen via een gecodeerde tunnel en beschermen gegevens tegen nieuwsgierige blikken. Dit is ongetwijfeld nuttig in veel gevallen, maar kan in andere gevallen helaas tot ongemak leiden. VPN's kunnen vaak een aanzienlijk knelpunt in de bandbreedte hebben, omdat al het verkeer automatisch wordt verzonden, wat uiteindelijk op internet gebaseerde taken vertraagt ​​en voorkomt dat gebruikers toegang krijgen tot LAN-apparaten zoals printers wanneer ze zijn aangesloten.

Door het regelen van interessant verkeer kunnen gebruikers de benodigde apparaten of applicaties verbinden met een VPN en tegelijkertijd verbonden blijven met hun lokale netwerk om toegang te krijgen tot verbonden LAN-apparaten. Dit is het beste van twee werelden, omdat sommige programma's de beveiliging en functies kunnen gebruiken die alleen een VPN biedt, terwijl andere profiteren van volledige internetsnelheden.

Consumenten willen misschien heel graag toegang tot de Amerikaanse versie van Netflix of bestanden veilig downloaden met een externe VPN zonder bandbreedte op te offeren bij het surfen op het lokale web. Het kan ook voordelig zijn voor degenen die online bankieren, wat al geanonimiseerde gegevens garandeert en mogelijk een niet-herkende IP als verdacht markeert. Hoewel er enkele VPN-services zijn voor gamers, profiteren latentiegevoelige applicaties zoals videogames ook van de vrijstelling.

Gesplitste tunneling is ook prominent aanwezig in de bedrijfswereld, met name voor externe werknemers die toegang nodig hebben tot professionele diensten vanuit een onbeveiligd netwerk, zoals thuis. Hiermee kunnen ze webmail privé en veilig houden terwijl ze genieten van persoonlijke activiteiten zoals het streamen van muziek van Spotify.

Is Split Tunneling moeilijk in te stellen?

Hoewel er nog steeds veel services zijn die deze functie niet bevatten, is gesplitste tunneling met een VPN nog nooit zo eenvoudig geweest. Native ondersteuning voor split tunneling betekent dat gebruikers geen besturingssystemen handmatig hoeven te configureren om te kunnen aanpassen wat ze van hun VPN willen. Het is gewoon een kwestie van het instellen van de VPN op Windows, Mac of Android en op weg naar de instellingen.

Kunt u een Split Tunneling VPN op mobiel gebruiken?

VPN's kunnen het gegevensgebruik tussendoor verhogen 5% en 15% afhankelijk van de codering die op de verzending is toegepast.

Mobiele VPN's zijn vooral gunstig onder Android- en iOS-gebruikers die zich zorgen maken over privacy, vooral omdat steeds meer applicaties de locatie als een vereiste voor gebruik instellen. Ze kunnen zelfs gamers helpen in gebieden waar mobiele games onder de loep worden genomen, waarbij Pokémon Go een verbod krijgt in Iran en PUBG Mobile wordt verbannen in verschillende Indiase steden, Irak en China (in afwachting van wijzigingen in de bloedige elementen van de titel). Vooral het Verenigd Koninkrijk zal in de nabije toekomst waarschijnlijk een grote vraag zien wanneer de lokale overheid zijn controversiële pornoverbod uitvoert.

ExpressVPN biedt gesplitste tunneling op Android, waardoor gebruikers deze beperkingen kunnen omzeilen zonder de prestaties van hun hele handset te beperken, waardoor de hoeveelheid gegevens die worden gebruikt door het weglaten van bepaalde toepassingen van de VPN wordt beperkt. Helaas biedt ExpressVPN op het moment van schrijven de functie niet op iOS.

Is split-tunneling veilig?

De voordelen van split tunneling zijn duidelijk, maar de functie is niet zonder nadelige gevolgen. Hoewel alle transmissies die via VPN worden verzonden, dezelfde bescherming krijgen, ongeacht of gesplitste tunneling is ingeschakeld of uitgeschakeld, zijn sommige bedrijven bang dat de onbeveiligde tunnels kunnen fungeren als een gateway voor een aanvaller of malware om gevoelige netwerken te raken. Dit wordt tot op de dag van vandaag nog steeds in de industrie besproken.

In de consumentenruimte wordt het eenvoudig aanbevolen dat de gebruiker geen gesplitste tunneling gebruikt op een openbaar of onbeveiligd netwerk.

Soorten Split Tunneling

Hoewel traditionele split-tunneling-routes standaard al het verkeer door de ISP maken, waarbij een gebruiker moet kiezen wat handmatig door de VPN loopt, zijn er een aantal andere typen beschikbaar.

 • Inverse split tunneling- keert de standaard om door standaard alle informatie door de VPN te duwen. Ook wel 'split-exclude' genoemd, kunnen gebruikers inverse split tunneling gebruiken om aan te passen welk verkeer hiervan is vrijgesteld.
 • Op IP gebaseerde routering - Dit dicteert meestal dat een informatiepakket rechtstreeks naar zijn bestemming gaat, maar netwerkbeheerders kunnen op beleid gebaseerde routering gebruiken als een vorm van gesplitste tunneling. Dit wijzigt de routeringstabel op basis van alternatieve criteria, waaronder de grootte van het pakket en andere informatie in de payload.

Gebruikers met een beetje knowhow of de wens om te leren kunnen in plaats daarvan ervoor kiezen om alle apparaten in een huis of bedrijf in één keer te dekken met een DD-WRT VPN-service die direct op de router wordt geplaatst.

5 Beste VPN-split-tunneling-services

1. ExpressVPN

 • pricing

  Van $ 6.67
  / maand

 • Beschikbaar op


  • Android

  • iOS

  • ramen

  • MacOS

  • Linux
 • deblokkeert


  • Netflix

  • iPlayer

  • Amazon Prime

  • Hulu

ExpressVPN staat als de beste split-tunneling-app en ondersteunt de functie op Mac OS X, Windows, iOS, Android en zelfs rechtstreeks op de router. Split tunneling is relatief gemakkelijk te vinden op de meeste apparaten in de “instellingen” menu, hoewel dit iets meer weggestopt is “opties” voor die op Windows en “voorkeuren” voor degenen op Mac. Zodra de gebruiker ervoor heeft gekozen apps toe te staan ​​of te weigeren met behulp van de VPN, krijgt deze een checklist met apps op naam of de mogelijkheid om handmatig door hun bestanden te navigeren. Degenen die de routerimplementatie gebruiken, kunnen de tunnel ook gemakkelijk per apparaat splitsen.

Momenteel huisvest ExpressVPN 160 servers in 94 landen in Azië, de Stille Oceaan, Europa, Amerika, het Midden-Oosten en Afrika, terwijl het op de Britse Maagdeneilanden is gevestigd. Je krijgt waar je voor betaalt met zijn hogere prijskaartje dankzij het vermogen om door de meeste beperkingen te dringen, waaronder Netflix. De weigering om persoonlijke gegevens te loggen maakt het ook een uitstekende kandidaat voor diegenen die willen deelnemen aan P2P-downloads (peer-to-peer), zoals torrents.

2. PureVPN

 • pricing

  Van $ 2.88
  / maand

 • Beschikbaar op


  • ramen

  • MacOS

  • Android

  • Linux

  • iOS
 • deblokkeert


  • Netflix

  • iPlayer

  • Amazon Prime

  • Hulu

PureVPN biedt applicaties in verschillende besturingssystemen, waaronder Windows, Android, Mac OS X, macOS en iOS. Helaas wachten Apple-fans nog steeds op gesplitste tunneling, omdat de functie momenteel alleen beschikbaar is op Windows- en Android-apparaten.

Gevestigd in China, zullen degenen die PureVPN willen kopen waarschijnlijk onder de indruk zijn van zijn prijs in vergelijking met concurrentie, vooral omdat het toegang verleent tot meer dan 2000 servers in 141 landen. Het heeft een respectabele telling met meerdere aanmeldingen waarmee maximaal 5 apparaten tegelijk kunnen worden verbonden en een internet-kill-schakelaar, die informatie beschermt door alle online activiteiten automatisch af te sluiten als de VPN-server onverwacht wordt verbroken.

3. Ivacy

 • pricing

  Van $ 1.33
  / maand

 • Beschikbaar op


  • iOS

  • ramen

  • Android

  • Linux

  • MacOS
 • deblokkeert


  • Amazon Prime

  • Hulu

  • Netflix

  • iPlayer

Ivacy wordt regelmatig erkend voor zijn prestaties binnen de VPN-sector en gelukkig is de service een pionier in split tunneling. Apple-gebruikers zijn helaas opnieuw in de steek gelaten, maar de functie is beschikbaar op een breed scala van Windows- en Android-apparaten.

De VPN is gevestigd in Singapore en heeft meer dan 1000 servers in 56 landen en is trots op volledige privacy door geen gebruikersgegevens bij te houden. Ivacy optimaliseert automatisch zijn instellingen op basis van de taken van de gebruiker, waardoor de titel behouden blijft als een van de snelste VPN-services die er zijn. Als er iets misgaat met de server, is er een ingebouwde kill-schakelaar die klaar is om online activiteiten af ​​te sluiten om bescherming te garanderen.

4. AirVPN

 • pricing

  Van $ 4.64
  / maand

 • Beschikbaar op


  • ramen

  • MacOS

  • Android

  • Linux

  • iOS

AirVPN’s Eddie isn’t de mooiste client die er is, maar het biedt gesplitste tunneling over Windows, OS X, macOS en Linux dankzij zijn ‘routes’ tab. Dit bevindt zich in Voorkeuren op de desktoptoepassing en vereist dat gebruikers handmatig IP / Host / Bereik invoeren in plaats van te selecteren uit een lijst met namen, maar het biedt wel een breed scala aan aangepaste protocollen.

Italië isn’t de sterkste locatie om te worden gevestigd, maar de service omvat het aantal servers in 21 verschillende landen. AirVPN beweert dat al deze servers dezelfde premium kwaliteit hebben als elkaar, omdat het bedrijf kiest voor prestaties in plaats van “een andere vlag” opscheppen over. Het bedrijf weigert ook logboeken bij te houden, waardoor P2P een optie is en het staat erom bekend Chinese beperkingen te omzeilen.

5. ibVPN

 • pricing

  Van $ 3.08
  / maand

 • Beschikbaar op


  • ramen

  • MacOS

  • Android

  • iOS
 • deblokkeert


  • iPlayer

U kunt met deze service de ibVPN-app of de OpenVPN GUI-interface van derden gebruiken. Split tunneling wordt geïmplementeerd in de OpenVPN GUI-interface en niet in de ibVPN-app. Om de gesplitste tunnel te gebruiken, moet u het configuratiebestand voor de OpenVPN GUI bewerken. Hoewel deze taak een beetje technisch is, is er een pagina op de ibVPN-website die uitlegt hoe het te doen. De splitsing werkt op basis van split-exclude en u moet de IP-adressen invoeren van de websites die u wilt uitsluiten van de tunnel.

Als een alternatieve methode om uw verkeersrouteringsregels te splitsen, kunt u in plaats daarvan de ibDNS-service gebruiken. Dit is een Smart Domain Name System (DNS) -service die u verkeer selectief automatisch door een proxy stuurt, zonder dat u bestemmingen hoeft te benoemen voor de splitsing. Deze service richt zich op het omleiden van aanvragen naar videostreamingdiensten en andere locaties met beperkte locaties. Dit is een gecodeerde service, dus het is veiliger dan een standaard Smart DNS, maar niet zo veilig als een volledige VPN.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me